top of page

Andijvie

Een niet evidente groente om mee te werken in de keuken. Ook voor de boer niet evident want net als paksoi schiet ook andijvie graag snel door.

 

Voedingswaarde en eigenschappen

 

“Andijvie is veel voorgeschreven voor problemen die met het hart, de gal of de lever te maken hadden. Het is onder andere als medicinaal voor de volgende ziekten: candida, astma, artritis, constipatie, diabetes, jicht, hoge bloeddruk, hypoglykemie, leververgroting, obesitas, reuma, acné, eczeem en geelzucht.

Dankzij andijvie worden gifstoffen sneller uit je systeem gezet en voedingsstoffen beter opgenomen. Het bloed wordt gereinigd door het eten van andijvie. Het is gewoon goed voor het hele zenuwstelsel en de ogen. De gekrulde andijviebladeren zijn supergezond. Het werkt preventief tegen vele ziekten en het immuunsysteem krijgt een boost van andijvie.“ Nou, een hele boterham dus.

 

Bereiding

 

Anders dan onze noorderburen zijn wij Belgen niet echt gek van andijvie. We pretenderen over een betere variant uit dezelfde plantenfamilie te beschikken: Belgische andijvie of witlof.

 

Omdat de buitenste groene bladeren ietwat bitter en taai smaken, genieten de lichtgele, malse binnenste bladeren onze voorkeur. Terwijl uitgerekend die taaie buitenbladeren de meeste voedingsstoffen bevatten (o.a. vezels, mineralen en vitamines).

 

Andijvie kan rauw worden gegeten in een salade. Het is lekker in combinatie met balsamico of gewone azijn. ´s Zomers kun andijvie prima met peper, zout en olijfolie eten als een frisse zomersalade. Je kunt deze gekrulde groente ook rauw in een stamppot mengen; door de hete aardappelen wordt het warm maar houdt het een licht bijt.

 

Je kunt om de licht bittere smaak eraf te halen de groente blancheren. Andijvie kan prima als bijgerecht worden geserveerd. Blancheer een beetje andijvie en besprenkel het met vers sap van een citroen. Je kunt andijvie uitstekend op het laatste moment toevoegen aan een groentesoep.

 

Ik mix de buitenste 60% van de bladeren mee in de soep en de binnenste zachte jonge malse blaadjes gaan in de wok of in een salade. Zie ook het recept “Andijvie-salade met boterraapjes”: twee niet-evidente oogstklare groenten in 1 klap!

​

Recept

​

Andijvie-salade met boterraapjes

bottom of page