top of page

Aardpeer

De aardpeer of topinamboer (FR) is een knol die onder de grond groeit. De plant zelf wordt zeer hoog en geeft in het najaar prachtige gele bloemen, gelijkend op kleine zonnebloemen (zie foto). 

 

Rauw 

Onbereid is de aardpeer alvast een lekkernij. Sappig en knapprig als een appeltje als je hem schilt en in blokjes snijdt.

Rauw eten kan prima in bijvoorbeeld salades, geraspt of gesneden in hele dunne plakjes.

 

De positieve werking van de aardpeer (voor o.a. diabetici) is drieledig:

  • De stof Inuline, wat in de aardpeer zit, is een actieve plantenvezel. Maar dit type kan niet door de mens verteerd worden. Je wordt er dus niet dik van en het heeft geen gevolgen voor je bloedsuikerspiegel.

  • De inuline is een vezel die in water oplosbaar is en in staat is om andere koolhydraten vast te houden. Door dit effect gaat het proces van voedselvertering langzamer, en zal de bloedsuikerspiegel dus stabieler blijven.

  • De inuline verbindt zich met water. Dit heeft als gevolg dat dit vrij snel een ‘vol’ gevoel geeft wat voorkomt dat je té veel gaat eten.

​

De eerder genoemde Inuline is ook verantwoordelijk voor het beter functioneren van de darmen: Het voedsel loop sneller en veel soepeler door de darmen omdat deze zelfde Inuline een plantaardige, actieve vezel is. Met name voor mensen met chronische constipatie kunnen hun voordeel halen uit het eten van de rauwe aardpeer.

 

De gekookte versie bevat géén inuline, omdat deze tijdens het kookproces omgezet wordt in Fructose. 

​

De aardpeer bevat verder uitzondelrijk veel calcium. Goed tegen osteoporose! 

Bereiding van aardpeer

​

De smaak van bereidde aardpeer is heel speciaal. Het heeft een zacht-zoete smaak met een klein vleugje noot. Sommigen omschrijven het als een rokerig aroma wat een beetje lijkt op de smaak van artisjok. Vandaar de bijnaam Jeruzalem-artisjok (ENG).

​

Kook de aardperen gedurende 15 a 20 minuten. Kook ze beslist niet langer, want dan hebben ze de neiging om uitelkaar te vallen. Voeg aan het water een paar druppels citroensap toe, om verkleuring van de knollen te voorkomen. Wij schillen ze zelf niet en borstelen ze goed af met water. Ze blijven dan wel bruiniger. Wil je een feestelijker resultaat op je bord dan kan je schillen. 

​

Aardpeer dat bereid is heeft best een stevige volle smaak. Ik maak het graag als "gratin dauphinois" (met look en peterselie!) en geef het bij een diner mee in kleine individuele ovenpotjes: zeer feestelijk en verrassend lekker! Het combineert inderdaad goed in ovenschotels met kassauzen. 

​

Recepten

​

Voor meer inspiratie kijken we weer mee op de wassende maan

​

​

bottom of page