
Bataat - Zoete Aardappel
Als een zoet snoepje voor de kindermondjes maar oh zo voedzaam. Dat is de reden dat we de bataat mee opgenomen hebben in ons teeltplan. Dit tropisch wortelgewas is niet verwant met de aardappel. Het is afkomstig van de Inca's maar is wereldwijd in vele landen basisvoedsel (Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië en Polynesië en Afrika). Het zijn knolachtige verdikte wortels die in kleur ook kunnen verschillen. Meest voorkomend zijn de oranje varianten.
​
Voedingswaarde en eigenschappen
De zoete aardappel is zeer vezelrijk en daarom goed voor je darmen, hij verzorgt vooral de dikke darm. De vezels zorgen voor een goed verzadigd gevoel en doordat er weinig calorieën inzitten, kan je er goed van op gewicht blijven!
​
De oranje kleur verwijst nar de aanwezigheid van beta-caroteen. We weten ondertussen dat die je huid beschermt tegen UV-stralen dankzij de pro-vitamine A functie die zich inzet om ons afweersysteem (immuniteit) te verhogen.
Verder bevat de zoete aardappel ook veel vitamine B (helpt voeding om te zetten naar energie) en C en waardevolle mineralen.
De zoete aardappel is goed voor mensen met diabetes
De bataat heeft een lage glychemische index waardoor hij minder bloedsuikerpieken geeft . De kans op hypo’s is hierdoor kleiner. Mensen met diabetes hebben daardoor baat bij voeding met een lage glycemische index.
De normale aardappel heeft wanneer hij gekookt is een glychemische index van 70. Bij een gekookte zoete aardappel is dit slechts 35. Je hebt bij het eten van een normale aardappel daardoor een piekende bloedsuikerspiegel. Hierdoor moet het lichaam veel insuline aanmaken om de glucose af te voeren. Bij zoete aardappelen blijft de bloedsuikerspiegel relatief stabiel.
Bewaar buiten de koelkast
Als je de zoete aardappel in een droge ruimte van ongeveer 15 graden legt, kunnen ze tot twee weken goed blijven. Je kan de zoete aardappel het beste weggooien wanneer er teveel rotte plekjes verschijnen. Als je zoete aardappelen in de koelkast wilt bewaren dan moet je ze eerst koken, anders gaan ze rotten.
​
Recept
Tsja, veelzijdigheid troef met dit product. Geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, door te koken, bakken of frituren. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Schil de aardappel voor of pel hem na het koken.
Als je de knol nog nooit hebt gegeten, dan moet je hem de eerste keer zo puur mogelijk proeven. Wat een genot. Maar wat een feest als je hem verwerkt in je favoriete gerechten, past goed bij curry's, maar ook in je klassieke lasagne, stoofpotjes, of in ovengerechten. Leef je uit!
​
Voor de kleinste kindjes is het een zalig makkelijk prakje dat ze vlot binnenwerken. Lekker in combi met rode bietjes en verse appelmoes bijvoorbeeld.
​
​
​