
Postelein
Postelein is vitamine- en energierijk en het bevat zeer veel ijzer (3 mg. per 100 g.!). Maar het is tevens nitraatrijk en consumeer je het dus best spoedig na de oogst (bij rotting wordt nitraat omgezet in schadelijk nitriet). Postelein smaakt heerlijk rauw in een slaatje, maar is eigenlijk ook wel lekker in soep.
​
In het najaar en de winter telen we winterpostelein, in de zomer de zomerpostelein.
​
Boordevol Omega3
(Vooral de zomer-) postelein is een van de weinige groenten met omega3-vetten en bevat er zelfs meer dan visolie! Goed dus voor hart en brein (tegen depressies).
​
Bereidingswijze
​
Postelein kan rauw als sla worden gegeten. Je kunt postelein gebruiken in iedere salade. Op Kreta eet men graag postelein vermengd met yoghurt als salade. Postelein kun je in een soep tegen komen. Je kunt het rauw toevoegen aan een aardappelpuree om een stamppot postelein te creëren. Voor een bijgerecht is postelein zeer geschikt. Deze groente hoeft niet of slechts kort gekookt te worden. Blancheren is goed genoeg.

Recepten
Ik vond een heerlijk eenvoudig taartje van postelein met pompoen. Klik hier voor het recept.
​
Postelein, daar moet je eens een stamppot van maken. Roer de fijngehakte postelein op het einde mee door je puree. Door de warmte van de puree zullen de blaadjes mee slinken en hun smaak mee afgeven.
​
Postelein past in elke slaatje. Maar ook mee in de soep:
​
Ingrediënten posteleinsoep
Klein beetje kokosolie of roomboter
Dunne prei of 2 lente-uitjes
1 flinke teen knoflook
250 gram (winter)postelein
1/2 liter water
1 bouillonblokje (zonder gist/suiker)
100 cc haverroom (alternatief: soja-/ spelt- of rijstroom)
Werkwijze:
Was de postelein goed schoon onder koud stromend water. Snijd het wit van de prei in kleine ringetjes en was ze goed af. Snijd de knoflook fijn. Verwarm het vet (kokosolie of roomboter) in de soeppan, en voeg de prei en knoflook toe. Roerbak dit even in het beetje vet, tot het glazig is geworden en de geur vrij komt. Voeg dan de postelein toe en roer dit even tot het geslonken is.
Voeg vervolgens het water en het bouillonblokje toe. Breng dit allemaal aan de kook, en laat het nog even 10 minuten doorkoken.
Blender dit mengsel, en voeg vervolgens de room toe.
Tip: Eventueel kun je de soep voor het toevoegen van de room ook nog even door een zeef halen. Je haalt dan de wat grovere blader-structuren eruit. Dit is vooral handig als je kinderen wat lastige groente-eters zijn.
Lekker met verse croutons!
​