top of page

Wortelpeterselie

De wortelpeterselie heeft een wortel die op een pastinaak lijkt en geeft weelderig blad dat dat ook naar bladpeterselie smaakt. Hij wordt meer om zijn wortel gekweekt dan om het blad, al is ook dat perfect te gebruiken. 

 

Voedingswaarde en eigenschappen

Alle vitamines en mineralen zijn gedoseerd aanwezig wat de wortelpeterselie tot een gebalanceerde gezonde groente maakt. Vitamine C en K zijn evenwel het sterkst aanwezig, samen met foliumzuur. 

​

Het werd door de oude Grieken gebruikt om leverproblemen mee te tackelen. Ook de galblaas vaart wel bij deze lange witte wortelgroente. Het is een vochtafdrijvende groente die het bloed zuivert. Verder wordt de wortel samen met het blad en de zaden aangewend om flatulentie, indigestie, meerdere soorten krampen en menstruatiestoornissen tegen te gaan.

​

Bereiding

Persoonlijk ben ik een grote fan van wortelpeterselie vanwege zijn zoete peterseliesmaak. Heerlijk als basis mee in soepen en purees.  Je kunt wortelpeterselie prima mengen met knolselderij, pastinaak, wortel of aardappel om een gemengde mix van basisgroenten op tafel te zetten. 

​

Het blad kan je als bladpeterselie gebruiken, maar ik hak het meestal integraal fijn en stoof het (zoals prei en/of selder) mee aan in mijn soepen. 

​

​

​

bottom of page