
Pompoen
We hebben dit seizoen volgende pompoenen voor onze leden:
​
Hokkaido
Het voornaamste kenmerk van onze favoriete pompoen is dat deze een zachte schil heeft. Indien hij op zijn geheel wordt gekookt mag de schil eveneens opgegeten worden. We hebben ze in groen en rood.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Butternut of flespompoen
Deze behoort tot de muskaatpompoenen die allen gekenmerkt worden door een schil die uiteindelijk beige tot oranje wordt. Het is tevens een zeer taaie schil, je kan deze pompoen dus maar beter schillen voor gebruik! Muskaatpompoenen hebben een eerder nootachtige smaak.
Spaghettipompoen ( + recept)
Dit is eigenlijk familie van de courgette. Dat zie je aan sommige exemplaren. De gemakkelijkste manier om deze pompoen te bereiden is hem half doormidden te snijden, de zaden te verwijderen, insmeren met olijfolie, peper, zout en eventueel wat look(poeder) of andere kruiden (tijm!). Leg de twee helften ondersteboven in een ovenschaal en laat garen tussen de 20 en 35 minuten afhankelijk van de grootte. Nadien haal je het vruchtvlees eruit en je zal zien dat je een mooi bord veganistische pasta voor je hebt. Afwerken met parmezaan en eventueel fijngesnipperde (chinese) bieslook. Smakelijk!
Voedingswaarde en eigenschappen
Pompoenen herstellen het basen-zuurte evenwicht in het lichaam. Pompoenen zijn heel rijk aan vitamine A, C en E, kalium en uiterst arm aan natrium. Daarnaast bevatten pompoenen ongeveer 80% water en werkt daarom vocht-afdrijvend. Samen met met de natrium-kalium verhouding is de pompoen een ideaal middel voor een ontzurende werking op het lichaam. Ze bevatten heel wat aan fosfor, calcium, magnesium en ijzer.
Pompoenen werken stoelgangbevorderend, nuttig bij darmwormen, helpt bij prostaatklachten, jicht en reuma. Eigenlijk kunnen we stellen dat pompoen wel een van de goedkoopste superfoods is.
Pompoenen zouden ook echt brainfood zijn door het hoge gehalte aan omega3-vetten. Walnoten hebben het meer maar omdat je in verhouding meer pompoen eet, krijg je evenwaardig veel binnen.
​
​
Bewaring
Pompoenen kan je tot zes maanden bewaren op een donkere, goed verluchte plaats tussen de 10 tot 15°C. Dit wil zeggen dat ze wel fris moeten liggen maar ook niet koud.
Pompoenen moeten niet in de koelkast liggen tenzij ze reeds opengesneden zijn.
Indien ze opengesneden werden, verwijder dan best de pitten: gewikkeld in plastiekfolie of aluminiumfolie kunnen ze nog vijf dagen bewaard worden. Leg de helften graag tegen elkaar terug aan.
Het vruchtvlees kan in zijn geheel of in kleine stukken ook ingevroren worden om op een latere tijdstip nog te gebruiken. Gekookt kan het ook in de diepvries bewaard worden, na ontdooien is het dan meteen klaar voor gebruik.
​
​
Pompoenpitten
​
Lees hier waarom pompoenpitten zo gezond zijn
​
Snijd de pitten uit het vlees. Verwijder zoveel mogelijk van wat aan de pitten zit door ze zo goed mogelijk schoon te wrijven (gebruik geen water!). Zet de oven op 100 °C en leg de pitten op een bakplaat, 1 laagje dik. Laat ze een halfuur drogen.
Hierna kan je ze nog roosteren: verhit een koekenpan met dikke bodem. Een paar flinke druppen olijfolie in de pan. Pitten erbij en licht roosteren. Als pitten uit elkaar knallen (gepoft worden) pan van het vuur halen en af laten koelen.
​
​
Bereiding
​
Zo veelzijdig. Surf eens op pompoencake, pompoenbrood, wafels, alles is mogelijk. Op de website van de wassende maan vind je zoals vertrouwd heel wat inspiratie.
​
​
​
​
​
