top of page

Sluimererwt of peultje

Op Het Buitenhof vind je naast de gewone doperwt ook peultjes of sluimererwt. Ze worden onvolgroeid, met de peulen nog plat en de zaden nauwelijks merkbaar, geoogst. Je eet ze dus aanvankelijk met de gehele peul en zijn ze te dik geworden dan eet je enkel de erwtjes ervan. Eet peultjes bij voorkeur op de dag dat je ze oogst, dan zijn ze het knapperigst. Pluk de peultjes regelmatig, zo stimuleren we de productie van nieuwe peultjes aan de plant en kunnen we nog lang genieten van deze lekkernij. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Voedingswaarde

Deze groente is een prima bron van gezonde vitamines en mineralen en sporenelementen, zoals ijzer en mangaan.Peultjes tellen zeer weinig calorieën maar bevatten wel een mooie hoeveelheid voedingsvezels. Ook zijn ze een goede bron van vitamine B1, B5 en B6 en zijn ze erg rijk aan vitamine C. Peultjes zijn dus, kortom, heel gezond.

​

Schoonmaken

Snijd of breek eerst een klein stukje van beide uiteindes af. Het puntje is vaak hard, vezelig en onprettig om te eten. Check bij de eerste paar peulen ook meteen of er een draad aan de peul zit. Dat doe je door het puntje bijna los te snijden en dan voorzichtig zijwaarts van de peul af te trekken. Als er dan een dunne, vezelige draad meekomt heb je pech: dan moet je die bij alle peultjes verwijderen. De draad is namelijk moeilijker eetbaar. Zeker bij kinderen...

​

In veruit de meeste gevallen is dat echter helemaal niet nodig, en dan ben je zo klaar met het wegsnijden van de uiteinden. Was vervolgens de peulen nog even goed onder de kraan. 

​

Afhankelijk van hoe groot de peulen precies zijn en het soort gerecht waar je ze in wilt verwerken, kun je ze daarna ook nog snijden. Bijvoorbeeld grof in twee of drie stukken. Tip: maak een schuine snede. Dat eet prettig en ziet er leuker uit.

 

Bereiding

Even koken of roerbakken zodat ze hun knapperige structuur en frisse smaak behouden. Als we de peultjes laten hangen zodat de zaden dikkere erwten worden, je ze zoals doperwtjes ook nog kan doppen. Dubbeltroef dus! Het is een favoriete lekkernij voor kleinere kinderen. Zoet en knapperig tegelijk. 

​

Bewaring

Bewaar peultjes in de koelkast, in een broodzak. Ze zijn dan een paar dagen houdbaar. Gekookte en geblancheerde (2 min) peultjes kun je in de diepvries vlot bewaren. Ze zijn dan tot 12 maanden houdbaar. 

​

​

Peultjes zijn veelzijdig! 

Echt, peultjes zijn zo veelzijdig. Nadat je ze kort geblancheerd hebt, kan je ze echt bij wel alles eten. In het fruitdoosje van de kindjes als snackje, koud in salades of warm bij... ja echt wel alles. Lekker bij jonge wortelen uiteraard. Doe het door je pasta's, lekker bij visgerechten en in oosterse wokgerechten : genieten! Ook lekker en mooi bij een roerbakgerecht met bloemkool, romeinse sla, loof van rode biet. Niet meer dan een beetje zout brengt de smaak van peultje op punt. 

​

Peultjes combineren uitmuntend met ... munt! 

Peultjes met munt combineren moet je echt eens proberen: ik geef voor het gemak een receptje van een eenvoudige pasta (Albert Heijn

​

​

​

​

​

bottom of page