
Yacon



Oorspronkelijk komt yacon uit het Andesgebergte in Peru waar het een veel gebruikt product is. Dit knolgewas is familie van de aardpeer, schorseneer, en de zonnebloem. De smaak van de rauwe knollen is als een combinatie van frisse appel/peer/(water-)meloen. Gewoon uit het vuistje is nog steeds de eenvoudigste, lekkerste manier om ervan te genieten.
​
Voedingswaarde en eigenschappen
Zoals alle groenten is yacon gezond, bevat weinig calorieën en veel vezels. Daarnaast bevat yacon een grote concentratie inuline. Inuline is een complexe vruchtensuiker dat pas in de dikke darm wordt afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtensuiker opgenomen door het lichaam. Daarnaast zorgt inuline voor een verbetering van de bacteriehuishouding in de dikke darm (probiotica).
​
Bewaring
Best invriezen en snel gebruiken of steriel, met suiker inkoken, maar dat zou doodzonde zijn.
​
​
​
Bereiding
Yacon is zowel rauw te eten, maar ook gebakken, gekookt of verwerkt in een soep is hij erg lekker! Het is een smaakdrager en een smaak verbinder. Het kan goed worden gecombineerd in een salade, maar ook in sausen en dressings. Als specerij in vlees- en groente gerechten maakt het vlees of de groentes extra zoet. Bij langer koken blijft de textuur gehandhaafd, maar wordt de smaak steeds neutraler. Dit kan, afhankelijk van de toepassing, een voordeel zijn. De knollen zijn prima te verwerken als carpaccio of kunnen bereid worden als koolrabi. Door het te koken blijft de unieke 'byte' instant, goed als toevoeging in een soep. Net als appels verkleurt het vruchtvlees van yacónknollen snel bij bereiding. Gebruik hier het sap van een citroen/limoen om dat tegen te gaan.
​
3X4 Yaconcake
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Gebaseerd op een klassieke 4X4cake maar dan zonder het vierde deel van die 200gr suiker. Wat wel:
-
200gr bloem (ik nam 100 zelfrijzende en 100 volkorenspelt met een theelepel gist.
-
200gr zachte boter (ik nam biologische hoeveboter)
-
4 eieren
-
300gr aan verse yacon: rauw, geschild, in blokjes van een cm.
-
een eetlepel donkere basterdsuiker (ja, toch een beetje suiker mocht wel
-
citroensap van een hele (of halve mag ook) citroen - tegen de verkleuring, maar ook omdat ik het lekker vnd
-
kaneel naar wens
Kluts alles bij elkaar en zet het in de oven. Klaar! Oftewel: snijdt eerst de Yacon in blokjes. Ik woog nadien 150 gr af en mixte dit tot gladde puree en voegde de rest (ook 150 gr) van de blokjes erbij, Citroensap erdoor, kaneel en basterdsuiker toevoegen, samen met de geklutste eitjes en de bloem natuurlijk. Klop alles door mekaar in glad beslag met dus stukjes nog in van de Yacon. Alles was op 20 minuten ongeveer gebakken in een oven van 160 graden. En Ow Yeah - smullen!! De helft van de cake was op in 5 minuten.
​
Broodbeleg van yacon
Dit recept is overgenomen van VELT.be
Kook de yacon ongeveer 15 min gaar, laat afkoelen en snijd in blokjes. Kruid met kerriepoeder en voeg 2 eetlepels mayonaise toe. Eventueel kun je er nog wat peterselie, bieslook of een geprakt hardgekookt ei door roeren.
​
Op de blog van Kookeetleef staan wel heel wat toffe receptjes.
​
​
