top of page

Palmkool

Palmkool of ook 'Cavalo Nero' is afkomstigf uit Toscane en lijkt effectief op een mini palmboom tijdens de groei. Hij wordt ook zwarte kool genoemd vanwege de donkerkleurige bladeren. Palmkool wordt wel een meter hoog. De bladeren kroezen; ze krijgen de zelfde krulletjesvorm als boerenkool. 

De plant kan zeer goed tegen de winter; het is samen met boerenkool één van de weinige planten die ´s winters geoogst kunnen worden. Je oogst de plant van onderen af; het groeitopje mag je niet oogsten. Als je de onderste bladeren wegplukt om op te eten dan zul je zien dat de plant steeds meer op een palmboom gaat lijken. Hij doet zijn naam eer aan

​

Bereidingswijze:

​

Haal de nerf eraf. Die is wat taaier. Deze bak je apart. Snijd de nerf in kleine stukjes. Het is lekker om het met een uitje en knoflook op een laag vuurtje te fruiten en het deksel 10 minuten op de pan te houden. 

Verder kan je palmkool gebruiken zoals spinazie of roerbakkken. Voor de smaak kun je er wat verse gember en rode peper bij doen. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk; deze versnipper je en voeg je de laatste drie bakminuten toe. Je kunt de palmkoolnerven als apart bijgerechtje opeten of samen de bladeren bakken. Je voegt in het laatste geval de bladeren de laatste twee minuten van het bakken toe. In Italië is palmkool een favoriet ingrediënt in minestronesoep.

​

Bewaren

​

​

Voedingswaarde

Rauw of geblancheerd zou de palmkool vanwege de antioxidanten een hoge kankerwerende werking kennen. 

​

​

Recepten

​

Jamie Olivers stamppot met palmkool en rookworst

​

Pasta met palmkool en kikkererwten

​

Palmkoolsoep met bonen en spekjes

​

Palmkoolpesto

​

​

​

​

bottom of page