top of page

knolvenkel

De witte knol van de venkel is een heerlijk frisse groente die smaakt naar anijs. ook het loof kan je eten. De onderkant van de venkel wordt een venkelknol genoemd. Venkel wordt gebruikt als groente en als kruid.

 

Voedingswaarde en eigenschappen

 

Venkel werkt goed tegen flatulentie. Dat wisten ook de oude Romeinen al. Er is een Latijnse spreuk ¨semen foeniculi pellit spiracula culi" Dat betekent ¨Venkelzaden doen het aarsgat blazen¨. Het komt erop neer dat venkel je ingewanden kalmeert en dat het tegelijkertijd een eetluststimulerende werking heeft. 

​

Anethol en moedermelk

 

In venkel zit anethol. Uit dierenproeven is gebleken dat het kankertumors bestrijdt en het helpt een goede stimulering van de lever. Ook enkel bewijs uit dierenproeven. Wat vaststaat is dat het moedermelk en de aanmaak van borstweefsel stimuleert. Dit staat evenwel los van de productie van melk.

​

Extra weetje: venkelpoeder is een natuurlijk antivlooienmiddel. In paardenstallen en hondenasiels kan venkelpoeder worden gebruikt om vlooien tegen te gaan. Dit springend ongedierte houdt niet van het frisse venkelaroma.

Venkelzaad

 

Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.Om venkelzaad te verkrijgen zouden we enkele planten moeten isoleren omdat het pas na het tweede jaar in zaad komt.

 

 

Bereiding

 

Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus geschikt voor jeugdige mondjes

​

Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit.

Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.

Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:

  • koken met water en wat zout – heerlijk bij (correcte) roze (bio)zalm

  • roosteren in de oven; makkelijk én lekker

  • stoven met stukjes tomaat en ui

  • smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje

  • venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas

  • als salade met appel(sien), paprika en tomaat

 

 

Venkel voor een frisse mond

Venkel heeft een frisse smaak. Essentiële oliën van venkel worden wereldwijd gebruikt om natuurlijke mondverfrissers mee te maken en tandpasta´s mee te verrijken. Venkelthee is een ideale mondverfrissende thee. Je kunt ook kauwen op een venkelzaadje om een frisse mond te krijgen. 

 

Eettips venkel (koud)

Rauw is het lekker als je het in kleine blokjes snijdt en door een gemengde salade doet. De groene stukjes zijn lekkerder in een salade dan de witte. Doe eens wat groene uitlopers van venkel op je broodje gezond. Persoonlijk houd ik van venkelsalade met appelsientjes. 

 

 

Eettips venkel(warm)

Venkel is een makkelijk groente om te koken. Zoals elke groente die je rauw kunt eten hoef je venkel niet lang te koken om het gaar te maken: 3 tot 5 minuten koken is genoeg voor een leuk bijgerecht: gekookte venkel. Het kookwater kun je als basis gebruiken voor een zelf gemaakte kruidenthee. De groene uitlopers kun je samen met munt en honing in een yoghurt doen om deze extra smaak te geven. Venkel kun je ook roerbakken in een groentemix. Het is een veelzijdige groente die aan elk gerecht een frisse tint kan geven.

 

Gebruik ook het loof

Venkel geeft overdreven veel loof. Toch kan je het ook mee verwerken. Onderaan vind je een recept voor venkelloofsoep. Je kan het loof ook mee versnipperen in een yoghurt, samen met munt en honing. 

 

Bewaring

 

Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.

Hou venkel mooi fris wit door te besprenkelen met sapdruppels van limoen/citroen.

 

 

Pascale Naessens’ Salade van wilde rijst met venkel en kruiden.

 

Werk 10 min – gaartijd 1 uur

 

200 g wilde rijst

2 lente-uitjes (sorry nog niet op Het Buitenhof)

1 venkel

1 bundel koriander

 

sausje:

15 à 20 gr gezouten pindanoten

5 el geroosterde sesamolie

2 knoflookteentjes

2cm gember

sap van 1 limoen

 

Spoel de rijst en kook hem gaar volgens de richtlijnen op de verpakking (de kooktijd bedraagt ongeveer 1 uur). Hak de koriander en de lente-uitjes fijn en snijd de venkel in dunne schijfjes. Hak de pinda's grof en meng die met de sesamolie. Snipper de knoflook en de gember en voeg toe aan de pinda's, samen met het limoensap. Meng tot slot alle ingrediënten door elkaar en serveer de salade in een mooie schaal.

 

 

Venkelloofsoep

(ongeveer 1,5 liter)

 

Het is een hele lichte, maar intens smakende soep. Een soort anijsbouillon. Ook lekker om ´s avonds voor het slapen een kop van te drinken in plaats van een beker hete anijsmelk.

 

20 gram boter

1 kleine aardappel, in blokjes

1 ui, gesnipperd

peper, zout

loof van 2-3 venkelknollen

2 groentebouillonblokjes

1,5 liter kokend water

Smelt de boter in een soeppan. Roer de aardappel en ui erdoor. Bestrooi met flink wat peper en wat zout en schep even om. Doe een deksel op de pan. Laat op het laagste vuur ongeveer 10 minuten zacht smoren. Voeg dan het venkelloof, de bouillonblokjes en het kokende water toe. Breng weer aan de kook en laat dan 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe de soep in gedeelten in de blender. Omdat het venkelloof heel vezelig is, krijg je het niet gepureerd. Schenk de soep dan na het blenderen ook door een zeef en druk even aan. Gooi het loof weg. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog peper en/of zout toe.

 

 

Salade van venkelloof en tomaten

 

Een hoeveelheid venkelloof

Flink handvol kerstomaten

Olijfolie

Sap van 1 citroen

Peper & Zout

 

Snij het venkelloof zeer fijn

Halveer de kerstomaten en voeg bij het venkelloof

Voeg het citroensap toe en sprenkel er flink wat olijfolie over

Breng op smaak met peper en zout

 

 

Pesto van venkelloof = zeker te proberen – van de website “Alle dagen honger” 

​

​

Venkelthee

​

Venkelthee is erg verwarmend voor het lichaam. Venkelthee zelf maken is heel gemakkelijk. Koop een venkel en snij de knol in kleine stukjes. Leg de stukjes in een glas en giet er heet water op. Laat het even trekken en je hebt een heerlijke thee met een anijssmaak.

​

​

bottom of page