top of page

Sla

Op Het buitenhof zorgen we ervoor dat er vanaf april-mei sla op je menu kan staan. We selecteren telkens verschillende soorten zodat je afwisseling genoeg hebt:

​

Veldsla

Deze smaakvolle sla bieden we ook in de winterperiode aan. Zeer smaakvol en decoratief met de blaadjes die in een rozetje groeien. Het blad is stevig en dus heb je er een lekkere beet aan. (eerste foto)

​

Kropsla

De klassieke zachte kropsla (botersla) mag niet ontbreken en kunnen we zowel in het voorjaar als in het najaar ook in de tunnelserre reeds aanbieden. 

​

Krulsla - Lolo Rosso (rode) en Lolo bionda (groene)

Deze krulsla heeft eerder een fijne neutrale smaak. Het blad is breed en krult op het einde. 

​

Eikenbladsla rood en groen

Net als de eikenbladsla. Hier lijkt het blad op - jawel - een eikenblad. Het is een zachte sla met nootachtige smaak. En populair bij de leden van Het Buitenhof. (tweede foto)

​

Batavia Groen en rood

Batavia is een oude slasoort en lijkt qua vorm op eikenbladsla, maar is compacter met stevigere bladeren. De smaak is zacht en ook een beetje bitter. Er is bestaat een groene en een rode variëteit.

​

Ijsbergsla

Populaire sla die in vele gezinnen de gewone kropsla heeft vervangen. Pittiger en geuriger van smaak ook. Steviger en krokant. Vlot in reepjes te snijden door de stevige krop. 

​

Romeinse sla

Deze sla groeit recht omhoog en is een typische bindsla. Je kan het rauw eten, maar ook verwerken zoals spinazie. Dat doe ik meestal met de buitenste bladen omdat de binnenste krop rauw een lekkernij op zich is. Het perfecte ingredient voor in een 'ceaser salad' bijvoorbeeld. 

 

Rucola

Rucola is een licht scherp slablad met walnootachtige nasmaak. Het groeit laag aan de grond en is het vlotst te telen in het voor- en najaar. In de zomer schiet het graag snel door. Het smaakt op elke pizza, maar ook in stamppotten en bij de spinazie. Je hoeft het niet te koken, gans op het einde eraan toevoegen en je geeft elk gerecht extra 'Italinaanse punch'! (derde foto)

​

Pluksla

Het blad van pluksla is echter zachter en minder 'knapperig'. De smaak is mild bitter en combineert goed met een vinaigrette dressing. We bieden een mengeling aan van rode Amerikaanse met gele Australische. Het goeie van pluksla is dat er meerdere keren van geoogst kan worden zolang het groeihartje intakt gehouden worden. 

​

Andijvie

Behoort tot de meer bittere slasloorten. Daarom ook te gebruiken zoals witloof. We telen ook een krul-variant. Klik hier voor meer info. 

​

Voedingswaarde en eigeschappen

"Sla bevat verschillende vitaminen (A, B, C) en veel mineralen: natrium, calcium, mag­nesium, ijzer, koper, fluor. Sla bevat calcium en fosfor in dezelfde verhouding als melk en bevat ook caroteen. Ze moet goed worden gekauwd vanwege de vele cellulose. Sla is dorstlessend en slaapverwekkend. Als je sla bij het begin van de maaltijd eet, stimu­leert ze de vertering. Ze werkt kalmerend, reinigt het bloed, regelt de darmfuncties, ver­frist de huid, voorkomt leverstuwing, geelzucht, darm­verstopping en is een vijand van vet, verkoelt brandwonden, zweertjes, gezwellen en steenpuisten." (Bron: Groen.net)

​

Je doet er trouwens goed aan om je bij slaconsumptie regelmatig in soorten te variëren. Via deze link zie je waarom. 

Recept wintersla

​

Op Het Buitenhof zorgen we ervoor dat je ook in de winter een stevige salade kan blijven eten. Dat kan je door de volgende soorten te combineren zoals jij het wil: veldsla (basis), handvol winterpostelein, mosterdblad, rucola. Brokkel er wat van je favoriete geite- of gatenkaas tussen, wat noten, een sneetje (gestoofde) appel, wat noten en/of zaden, eventueel een gebakken spekje en je favoriete (honing)dressing/vinaigrette. 

​

​

​

​

​

bottom of page