top of page

Nieuwsbrief November 2017

​

​

 

 

 

 

 

Oogsten, afoogsten en bewaren

Wat een prachtige dagen zijn het nog. Buiten is het nog heerlijk vertoeven, ook al zijn die temperaturen aan het zakken gegaan. Maar dat mag nu stilletjes aan wel.  De eerste vries is ook aangekondigd voor nu maandag 6 november. Dat wil zeggen dat een aantal gewassen zo snel mogelijk tot bij jullie thuis moeten geraken vooraleer ze door structuurbederf teloor gaan. 

​

Pompoenen: wie zijn aandeel pompoenen (spaghettipompoen, butternut, patisson, hokaido) nog niet is komen ophalen. Doe het nu. Pompoenen rotten sneller in de koude. Bewaar ze vochtvrij bij minstens 12 graden. Weet dat de smaak van pompoenen verbetert als je ze minstens een maand laat liggen, maar weet ook: die spaghettipompoenen en butternuts zijn nu al overheerlijk. Meer van dat volgend jaar! Hoe spaghettipompoen eenvoudig klaarmaken? Eazypeazy-klik-hier.

​

Venkels, (knol)selders op het veld: ook deze kunnen niet tegen de vrieskou. Kom je deel dus zeker nog oogsten. Ik heb alvast een doek verwijderd zodat je nu die dikke knolselders vlotter kan oogsten. De rode bietjes neem je ook best mee ook al kunnen die er wel iets beter tegen en weet dat niets makkelijker is dan rode bieten verwerken (diepvries, blokjes koken en als een confituur in potten, fermenteren, steriliseren noem maar op) 

En wat kan ik zeggen over het bevriezen van de koolrabi's. Ze kunnen niet tegen vrieskou in theorie maar ik merkte vorige winter dat ze nadat ze inderdaad door het vriezen glazig werden, ze nog eetbaar waren en hoe: rauw krijgt je een soort nootachtig sorbetje in de plaats. Probeer het maar eens. Ik heb ze niet meer gebruikt in warme gerechten, maar misschien ook eens te overwegen. Uitproberen maar. 

​

Yacon. Die gaan we zeker ook afoogsten, want die is echt niet meer te consumeren na het vriezen (rot bruin). Omdat ik een originele cake wou die Katinka kan trakteren op haar verjaardag in de klas, zocht ik een recept met haar nieuwe favoriet - de Yacon dus. En wat gek: geen twee recepten gevonden bij een snelle zoektocht op Google. Wel lees ik dat yacon een goede suikervervanger is en hij kan ook quasi in alle gerechten appels vervangen. Dat bracht me op de idee om een ordinaire 4x4 appelcake om te bouwen tot een 3x4yaconcake! Je vindt het recept op de yaconpagina. En nu met die late vriesprik van mei is onze appeloogst thuis wat tegengevallen dus probeer ik binnenkort wat yaconmousse in te maken. Eens zien wat dat geeft. Ik hou jullie op de hoogte. Al jullie yacon-successen zijn welkom want het blijft op Google moeilijk om er eenvoudige warme bereidingen mee te vinden. 

​

Twee tunnels opnieuw ingericht

Wie de laatste week op het veld geraakt is, heeft al kunnen zien dat we de laatste aanplant van dit seizoen alweer achter de rug hebben. Met dank aan Ann, Pieter en Brunhilde voor de hulp. De tomatentunnel werd opgeruimd. Super dat jullie al die afgeoogste tomaten nog goed hebben meegenomen, het was een klus om dat nog te doen, maar blij dus dat het nog de moeite was. 

Na een nieuwe lading compost startte het planten met een volledig bed voor warmoes en sappige spinazie: smaakvol krachtvoer tijdens koude winterdagen als tegengewicht voor de winterkolen. 

Je zal er zien dat ik nog enkele pepertjes terug geplant heb. Zo hoop ik dat we nog lang in de winter pepers kunnen oogsten. Ben je fan van de pittige pepers? Vergeet dan niet een plant mee naar huis te nemen. Ze liggen tussen het stalletje en de kruidentuin. Geef ze een warme plaats met wat zon en je kan er nog een hele tijd van genieten.

​

Boerenkool oogsten

Ik zag dat vooraan op het bed van de paarse boerenkolen er enkele exemplaren geoogst werden door -slik- onthoofding. Dat wil inderdaad zeggen de kop met al het blad eraf wat zeer spijtig is, want zo is het met dit exemplaar letterlijk gedaan. Laat steeds minstens 7 blaadjes in de kop staan, i.e. het bovenste middelste groeipunt. Zo kunnen we blijven oogsten van deze krachtbommen. Dit geldt ook voor de groene boerenkool en de palmkool. 

Jullie kunnen trouwens makkelijk helpen om deze planten nog lang goed te houden door telkens het onkruid in het plantgat even weg te nemen samen met de rotte, geel gevlekte , grauwe bladeren onderaan op de stam. Zo gaat alle kracht naar de jonge sappigste bladeren in de kop. Gooi het slecht blad in het pad: leg het dus liever op vrije zandplekken of op onkruid dan op het doek. Dat geldt voor alle oogstresten die je ter plaatse wegsnijdt, geef het terug aan de natuur. Oh ja. Vrees de witte vlekjes onderaan het blad van deze kolen niet. Hier hebben de koolwittevliegjes gezeten. Voeg in je water natriumbicarbonaat of gewoon keukenzout toe, laat de blaadjes hier even intrekken, goed husselen, wassen dus en je ziet dat je zuivere blinkende knapperige blaadjes hebt. 

​

Landkerssoep

Op Facebook poste Hanne een tip voor verrukkelijke Landkerssoep. Ik geef het ook even mee in de Groentenwijzer.

​

Jaarlijkse evaluatievergadering - parochiecentrum Wijnegem

Op maandag 11 december houden we onze jaarlijkse evaluatievergadering in het parochiecentrum van Wijnegem. We starten om 20u stipt. Iedereen is hierop welkom. We overlopen het huidige seizoen en bespreken wat we - samen met jullie - willen veranderen naar volgend seizoen toe. De leden die nieuw zijn van dit jaar krijgen vooraf nog een online bevraging. Tot dan! 

​

Tot op het veld! 

​

Nele & Geert

​

​

Herfstkleuren in de zon

Herfstkleuren in de zon

en in de oven

en in de oven

samen met een goudkrokante yaconcake

samen met een goudkrokante yaconcake

50 tinten groen!

50 tinten groen!

bottom of page